ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ



Η Πρέβεζα θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηριστεί ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου. Είναι μια από τις γραφικότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει μπορέσει να συνταιριάξει το νέο με το παλιό χωρίς να χάσει τις παραδοσιακές αξίες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Ξεχωριστή τιμή αποδίδουν οι ντόπιοι στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη που έκανε την πόλη γνωστή στο πανελλήνιο γράφοντας το ομότιτλο ποίημα για την Πρέβεζα μιας άλλης, καταθλιπτικής εποχής. Η χορωδία της πόλης αριθμεί πολλές δεκαετίες ζωής με συμμετοχή και διακρίσεις σε διεθνείς εκδηλώσεις. Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφικές και ζωγραφικές εκθέσεις και κάθε λογής καλλιτεχνικά δρώμενα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της.
Μια ανάσα χωρίζει την πόλη από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, από την αρχαία Κασσόπη, από τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης αλλά και από το πασίγνωστο Άκτιο, τόπο της ναυμαχίας με καθοριστική σημασία στην παγκόσμια ιστορία.
Η Πρέβεζα είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο καπετάν Αντρούτσος, σ' ένα χαμόσπιτο που ευλαβικά διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι ο τόπος που ζει κάτω από τη βαριά σκιά του Ζαλόγγου. Μα είναι και ο τόπος που ταλαιπωρήθηκε από τον τουρκικό ζυγό χωρίς να σκύψει το κεφάλι. Από κει και το όνομα "Σεϊτάν Παζάρ" της αγοράς της παλιάς πόλης. Έτσι το ονομάτισε ο Τούρκος διοικητής όταν γκρεμίστησκε απ' τ' άλογό του στο πλακόστρωτο επειδή οι Πρεβεζάνοι είχαν αλείψει αποβραδίς της πέτρες με σαπούνι.
Η ζωή κυλά σε ρυθμούς ανθρώπινους μακριά από το κυνηγητό των μεγάλων πόλεων.Τα ψαροκάικα εξακολουθούν να αράζουν κάθε πρωί στο λιμάνι προσφέροντας φρέσκο ψάρι σε λαϊκές τιμές. Και η πελατεία τους παραμένει πιστή κάνοντας την καθιερωμένη βόλτα με το ποδήλατο, το αγαπημένο μέσο μετακίνησης όλων των ηλικιών στην πόλη. Οι μεσημεριανές ώρες δεν έχουν πάψει να είναι χρόνος ανάπαυλας και ανάκτησης δυνάμεων. Η βόλτα στο λιμάνι πάντα σε ανταμείβει με ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Τα ταβερνάκια παραμένουν τόπος συνάντησς για διασκέδαση που συνοδεύεται από καλό και φτηνό φαγητό για όλους, μικρούς και μεγάλους.
Και είναι πάντα η θάλασσα, το ανοιχτό Ιόνιο, με ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων που στέλνει την αύρα της για το αισιόδοξο ξεκίνημα της επόμενης ημέρας!

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Υπεροχο φωτογραφικο ταξιδι με χαρουμενη Ελληνικη μουσικη....

kiki dimitrelli είπε...

Ένα υπέροχο ταξίδι στην όμορφη Πρέβεζα που επισκιάζει τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ!!
Είναι φανταστικό μέρος με φοβερές παραλίες τριγύρω όπως της Λούτσας απ΄την οποία απέσπασα και το ηλιοβασίλεμα στις φωτο μου. Οποιος όμως δεν περπατήσει (κολυμπήσει σε πολλά σημεία) τον Αχέροντα δεν έχει γνωρίσει τίποτα. Ασύλληπτη εμπειρία που τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Καλοκαίρι έρχεται οπότε ο προορισμός αυτός είναι σίγουρα προτινόμενος!!!

Δημήτρης Φιλελές είπε...

Κυριακή και Κική,
Σας ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια και για την αγάπη σας για την Ελλάδα! Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να την αγαπάμε αληθινά!