ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ...

Η γλυπτική τέχνη, πανάρχαια κληρονομιά σε τούτο τον τόπο, αποτελεί πάντα αντικείμενο θαυμασμού. Πώς αλλιώς να νιώσει κανείς βλέποντας να ξεπροβάλλουν πρωτόγνωρες εικόνες μέσα από τον ακατέργαστο μαρμάρινο όγκο! Πώς να μην αγγίξει τις πιο ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές η φαντασία του καλλιτέχνη, που οραματίζεται όσα ακαταπόνητα σμιλεύει, όσπου να ολοκληρώσει το συγκλονιστικό ταξίδι από το γλυπτό - το αντικείμενο που υφίσταται την επεξεργασία, μέχρι το άγαλμα - το τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα μέσα από το οποίο αγάλονται οι αισθήσεις!
Και να που το άψυχο, παγερό και βουβό μάρμαρο ζωντανεύει! Από μέσα το ξεχύνονται μορφές και σχήματα, ανθρώπινα σώματα με σφριγηλά γεμάτα ένταση μέλη έτοιμα να κινηθούν, πρόσωπα με τα χείλη έτοιμα να αρθρώσουν λόγο, λιτά συμπλέγματα σε ηδυπαθείς εναγκαλισμούς, ψάρια που κολυμπούν σε ονειρικό βυθό, φύλλα που θροϊζουν απαλά σε κάθε φύσημα του ανέμου και ό,τι άλλο μπορούν να συλλάβουν τα μάτια της ψυχής, για να το αποδώσουν με καλλιτεχνική ευαισθησία!
Άλλοτε, πάλι, βλέπεις την εύπλαστη ύλη του πηλού, δουλεμένη απ' τα επιδέξια δάχτυλα, να μεταμορφώνεται, να παίρνει "σάρκα και οστά", να γίνεται μια αιθέρια χορεύτρια ή ένα σφιχταγκαλιασμένο ζευγάρι ή ένα πουλί σε πτήση ή ... Για να οδηγηθεί στο χυτήριο, όπου η μορφή θα αποκτήαει στιβαρότητα δίχως να χάσει στο ελάχιστο την πλαστικότητά της, τη χάρη και τη ζωντάνια της.
Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο μικρόκοσμο της γλυπτικής του Χαρίλαου Κουτσούρη, ας γίνουμε κοινωνοί της αισθητικής και της ευαισθησίας του, της ευρηματικότητας, της πρωτοτυπίας και της ποικιλομορφίας των έργων του, ας αφεθούμε στη μαγεία της Τέχνης ως γνήσιοι εραστές του κάλλους...



Sculptural Beauty Slideshow: Xaris’s trip to Athens, Attica, Greece was created by TripAdvisor. See another Athens slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: