ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ


Όποιος επισκέπτεται την πανέμορφη πόλη της Πάργας, δεν παραλείπει να κάνει μια βόλτα στο Κάστρο που ορθώνεται επιβλητικό στην άκρη της πόλης για περισσότερους από δυο αιώνες.

Από το 1452 οι Παργινοί προσπαθούσαν να οχυρώσουν την πόλη τους με τη βοήθεια των Νορμανδών, αλλά ο διαβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα, το 1537, καταστρέφει το φρούριο της πόλης. Χρειάζεται να φτάσουμε στο 1792 για να φτιάξουν οι Ενετοί το κάστρο της πόλης που έμεινε απόρθητο μέχρι το 1819. Κι όταν οι Ενετοί πουλάνε την πόλη στους Τούρκους, ο Αλή Πασάς ενισχύει ακόμη περισσότερο τα οχυρωματικά έργα και το αναμορφώνει εντελώς. Μέχρι τότε, Παργινοί και Σουλιώτες, έδωσαν αμέτρητες μάχες για να μην σκλαβωθούν.

Σήμερα, δυστυχώς μόνο ένα μικρό μέρος τους είναι προσβάσιμο και η εικόνα της εγκατάλειψης είναι διάχυτη παντού. Σε μια μικρή πολιτεία που κάποτε την προστάτευαν οκτώ πύργοι και αριθμούσε 400 σπίτια και 13 εκκλησάκια, τώρα υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι ο επισκέπτης φέρει "προσωπική ευθύνη" αν θελήσει να προχωρήσει λίγο παραπέρα. Μόνο ένα κτίσμα, όπου λειτουργεί καφετέρια και εκθεσιακός χώρος, σώζει την κατάσταση, γιατί από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να έχει πανοραμική θέα της πόλης.


Κάποιος επιτέλους ας ενδιαφερθεί για την ιστορία του τόπου μας (καλύτερα να μην είναι "αρμόδιος"), μήπως έτσι μπορέσουμε να αναδείξουμε σημαντικές πτυχές της ιστορίας του τόπου μας, άγνωστες στο ευρύ κοινό αλλά και στους ίδιους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: