ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ - Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μπορείτε τώρα να αποκτήσετε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό πωλητήριο των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή ή να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας με ένα κλικ στον σύνδεσμο

Μνημοσύνη - Συλλογικό έργο

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το ποιητικό-διηγηματικό συλλογικό έργο "Μνημοσύνη" (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2023), αφιερωμένο στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών συγκεντρώθηκαν πολλοί εκλεκτοί φίλοι και τίμησαν όλους τους συμμετέχοντες συγγραφείς με την θερμή παρουσία τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα της συντονίστριας Παναγιώτας Μπλέτα, συγγραφέως/διανοήτριας.


Ακολούθησε ο χαιρετισμός εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από τον Αντιπρόεδρό της, ποιητή και συγγραφέα Ηλία Παπακωνσταντίνου, που συμμετέχει με διήγημα στο έργο.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μηνάς Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή, που ανέλαβαν την ευθύνη της έκδοσης του συλλογικού έργου.


Ο Δημήτρης Φιλελές πήρε τον λόγο, αναφέρθηκε στην έμπνευση που είχε για τη δημιουργία του συλλογικού έργου, ευχαρίστησε τους συγγραφείς που δέχτηκαν να συμμετέχουν, τον εκδοτικό οίκο που για μια ακόμα φορά εμπιστεύτηκε τις επιλογές του, καθώς και τους ομιλητές της βραδιάς, που προσφέρθηκαν ευγενικά να μιλήσουν.


Ήρθε η σειρά της Άννας Καρλαύτη, που μελοποίησε και ερμήνευσε τα ποιήματα του βιβλίου. Το κοινό την απολαμβάνει στο μελοποιημένο ποίημα, με τίτλο "Τρία Μερόνυχτα".


Η πρώτη από τις τρεις ομιλίες της βραδιάς έγινε από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, πολιτικό μηχανικό και οικονομολόγο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973. Ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά στα ποιήματα και τα διηγήματα του βιβλίου, έκανε τις επισημάνσεις του και τη δική του προσέγγιση και αναφέρθηκε στις προσωπικές του μνήμες.


Η Άννα Καρλαύτη ερμηνεύει ένα ακόμα μελοποιημένο ποίημα, με τίτλο "Οι μεν και οι δε(ν)", που αναφέρεται στην στάση των ανθρώπων στα χρόνια της δικτατορίας.


Ακολούθησε η ομιλία του Στάθη Σταυρόπουλου, του γνωστού σκιτσογράφου Στάθη, που παρέθεσε τις δικές του απόψεις για το βιβλίο, αναφέρθηκε στις προσωπικές του μνήμες από τα χρόνια της χούντας και την από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και σχολίασε την εικόνα του ατόμου και της κοινωνίας σήμερα. 


Η Άννα Καρλαύτη ερμηνεύει το μελοποιημένο ποίημα "Διακοπή Αναβολής", που είναι εμπνευσμένο από όσα συνέβαιναν στους φοιτητές, στους οποίους γινόταν διακοπή αναβολή λόγω σπουδών και υποχρεώνονταν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και να  υποστούν σωρεία εξευτελισμών από τους πιστούς της χούντας.


Τρίτη κατά σειρά η ομιλία του δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη, φοιτητή στα χρόνια της δικτατορίας και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973, με αναφορές στην ουσία και την αξία του συλλογικού έργου, όπως και σε μνήμες εκείνης της αλλόκοτης εποχής.


Η Άννα Καρλαύτη ερμηνεύει το μελοποιημένο ποίημα "Εθνοσωτήρες", που σκιαγραφεί με περιπαικτικό τρόπο το πορτρέτο των επίορκων συνταγματαρχών, που ισχυρίζονταν πως θα έσωζαν τη χώρα από το φαύλο πολιτικό καθεστώς.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από τους παριστάμενους και ερωτήσεις προς τους ομιλητές. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε τις παρεμβάσεις του Χρίστου Γ. Ρώμα, φιλόλογου-συγγραφέα, και της ποιήτριας Μαίρης Ζάχου.


Ευχαριστώ θερμά όλες τις φίλες και τους φίλους που βρέθηκαν μαζί μας σ' αυτή την ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά, που ζωντάνεψε μνήμες μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης. 
Για όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν μαζί μας, δημοσιεύουμε τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την παρουσίαση του συλλογικού έργου, για να πάρουν μια γεύση από το κλίμα της εκδήλωσης και να έχουν μια συνολική εικόνα από τα περιεχόμενα του βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: